Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szakkörről röviden

2010.05.25

Lajosmizsén a 90-es évek elején Kőrös Sára  és Gilyán Manyika művésztanárok az általános iskolában szakköri foglalkozások keretében honosították meg a zománctechnika alkalmazását.

A szakkör vezetőinek távozását követően az anyagi és technikai adottságok ellenére szakmai irányító hiányában hosszabb ideje nem volt lehetőség városunkban zománcos alkotó közösség megszervezésére.

A zománc-szakkörünk 2009 októberében a művelődési ház és könyvtár „Műhely” termében Skultéti Árpád tűzzománcos irányításával kezdte meg a működését. Az induláshoz értékes anyagi támogatást nyújtott a Fekete István Általános Iskola, Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára, valamint a Kecskeméti Zománc Zrt.

Az első évadban 11 foglalkozás keretében az alapismeretek (a felhasználható fémek, ezek tisztításához, megmunkálásához használható anyagok és eszközök, a különböző alapozó és fedőzománcfajták, a kemence és tartozékai) megismerése mellett 4 különböző iparművészeti zománctechnika alkalmazását gyakoroltuk. A zománcok jelentősebb részét a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyből, a Zománc Zrt.-től valamint az Interkerám Kft.-től szereztük be.

A foglalkozásokon résztvevők alapozott vas-, illetve vörösrézlemezeken sík felületen karcolással, festéssel, rekesz illetve sodrony alkalmazásával, vagy ezek kombinálásával próbálták elkészíteni alkotásaikat.

Ezek tematikája az első évad alapján elég változatos, a különböző emberi, növényi és állati motívumok mellett több vallási tartalmú, illetve tájakat ábrázoló munka is született.

 

A szakkör eddigi látogatottsága, a foglalkozásokon résztvevők aktivitása reményt keltő a további folytatásra. A műhely és technikai lehetőségek figyelembe vételével nyitottak vagyunk az eddigi már ismertetett technikák gyakorlására, újabb technikák megismerésére, vagy az egyéni kísérletezésre.